Poslovno udruženje bugarskih privrednika BBA u Srbiji učestvovalo na Međunarodnom balkanskom ekonomskom samitu u Beogradu

Poslovna udruženja turskih i bugarskih biznismena organizovala su Međunarodni balkanski ekonomski samit 16. maja u Beogradu. Samit je održan u Hotelu „Metropol Palace“ uz prisustvo ministra spoljašnje i unutrašnje trgovine Republike Srbije g. Tomislava Momirovića, ambasadora Republike Bugarske u Srbiji Nj.E. Petka Doykova, ambasadora Turske u Srbiji Nj.E. Hamija Aksoya, trgovinskih predstavnika pri ambasadama Bugarske i Turske, predstavnika Privredne komore Srbije i preko 100 privrednika iz Bugarske, Srbije i Turske.

Nakon otvaranja, ekonomski samit u organizaciji Udruženja „BULTIŠ – udruženje bugarskih i turskih biznismena“ iz Plovdiva, Bugarska i Udruženja „RUMELISIAD“ iz Burse i „ERIAD“ iz Eskišehira, Turska, uz učešće Udruženja bugarskih privrednika u Srbiji „BBA“ nastavio je rad na panelima na kojima su predstavljene mogućnosti ulaganja u sektorima industrije, građevinarstva, poljoprivrede, turizma, solarne energije, zdravstva i transporta, kao i na ranije traženim B2B sastancima između poslovnih učesnika.

Ambasador Bugarske u Srbiji Nj.E. Petko Doykov je u svom pozdravnom govoru rekao je da je unapređenje regionalne i ekonomske saradnje jedan od glavnih ciljeva bugarske spoljne politike, budući da je proširenje ekonomske saradnje između Bugarske, Turske i Srbije put ka većem ekonomskom rastu sve tri zemlje. On je apelovao na predstavnike bugarskih kompanija u Srbiji da se pridruže Poslovnom udruženju bugarskih biznismena BBA, koje je osnovano u februaru 2024. godine.

Sa bugarske strane, prisustvovali su gospođa Donka Koleva, predsednik UO udruženja „Bultiš“ (udruženje bugarskih i turskih biznismena), načelnik Plovdivskog upravnog okruga g. Iliya Zyumbilev, g. Nikolay Stamatov, zamenik predsednika opštine Marica (grad Plovdiv), predsednik udruženja BBA inž. Stoyko Meškov i drugi predstavnici bugarskog biznisa.

Sledeći susret očekujemo da se održi u Plovdivu, u Bugarskoj, krajem meseca septembra.

Ostale vesti